Kraje

Nie udało Ci się załapać na jedno ze 100 miejsc w ramach wizy Working Holiday? Masz więcej, niż 30 lat i nie możesz już o nią aplikować, a dalej chcesz pojechać do Nowej Zelandii i popracować na miejscu? Na szczęście są jeszcze inne opcje. Mniej lub bardziej kłopotliwe, zależy jak na to spojrzeć. Jedną z tych opcji jest wiza Essential Skills, którą postaram się nieco przybliżyć, jako że przebrnęliśmy przez cały proces, a nie obyło się bez pytań, na które nigdzie nie mogliśmy znaleźć odpowiedzi. Wiza ta bowiem, w przeciwieństwie do wizy Working Holiday, cieszy się małym zainteresowaniem, prawdopodobnie ze względu na spore wymagania.

block_2

Co trzeba wiedzieć przed złożeniem wniosku o wizę Essential Skills?

Przede wszystkim jest to wiza, o którą można się starać posiadając ofertę pracy na pełny etat (full time). Wiza Essential Skills zdobyta na podstawie oferty pracy upoważnia do pracy tylko i wyłącznie u pracodawcy wymienionego w aplikacji oraz tylko i wyłącznie na oferowanym stanowisku. Trzeba też mieć odpowiednie kwalifikacje do wykonywania oferowanej pracy lub odpowiednią ilość doświadczenia na podobnym stanowisku, które zastępuje konieczność posiadania kwalifikacji. Ilość niezbędnego doświadczenia różni się w zależności od stanowiska, które zostało nam zaoferowane. Wszystko można natomiast sprawdzić na stronie ANZSCO  (Australian and New Zealand Standard Classification of Occupations). Na tym jednak nie koniec. Pracodawca musi bowiem jeszcze udowodnić, że szukał na nasze miejsce Nowozelandczyka, ale nie mógł żadnego znaleźć. Jako dowód może przedstawić np. ogłoszenia na stronach internetowych czy w gazetach, wraz z rachunkami za ich umieszczenie albo umowy z agencjami pośrednictwa pracy. Nie będzie to jednak wymagane, jeśli proponowane stanowisko znajduje się na jednej z list poszukiwanych/preferowanych na stronie Skills Shortages.

Essential skills

Jeśli jednak oferowane stanowisko ma 4-ty lub 5-ty poziom wg klasyfikacji ANZSCO (czyli jest to stanowisko o niskich wymaganiach, jeśli chodzi o kwalifikacje), pracodawca będzie musiał dołączyć kolejny dokument- Skills Match Report, wydawany przez Nowozelandzki Work and Income (coś w rodzaju Urzędu Pracy).

Obecnie, posiadając polski paszport, można o ten rodzaj wizy aplikować online, na stronie Immigration New Zealand. Aplikacja jest trochę droższa, niż Working Holiday i w chwili pisania tekstu (Luty 2017) opłata wynosi 298 NZD. Opłatę wnosi się po uzupełnieniu formularza, za pomocą karty Visa lub MasterCard. Więcej informacji o dostępnych sposobach płatności można znaleźć na stronie Immigration.

Wiza Essential Skills jest wydawana jednorazowo na okres maksymalnie trzech lat. Starając się o ten rodzaj wizy raczej nikt nie będzie wybierał opcji do 12 miesięcy, tak jak w przypadku Working Holiday. Zwłaszcza, że wiza Essential Skills, wydana na okres minimum 2 lat, upoważnia do bezpłatnego korzystania z publicznej opieki zdrowotnej. Aplikując trzeba natomiast pamiętać, że przy pobycie przekraczającym 1 rok należy wykonać komplet wymaganych badań. Prócz standardowego RTG klatki piersiowej trzeba zatem zrobić jeszcze szereg badań laboratoryjnych. Badania robiliśmy w Warszawie, RTG przy ul. Waryńskiego 9, a pozostałe badania przy ul. Okopowej 25A. Czyli dokładnie tak samo, jak w przypadku wizy Working Holiday. Zakres badań jest natomiast szerszy, a zatem opłata jest odpowiednio wyższa. RTG kosztowało 70zł, a komplet badań plus wizyta u lekarza 510zł.

W czasie pisania tekstu (Luty 2017) w Polsce były tylko dwa miasta, w których można było wykonać niezbędne badania. Drugim z tych miast był Kraków. Tam komplet badań (razem z RTG) kosztował 670zł, czyli w sumie o 90zł więcej, niż w Warszawie, ale przynajmniej wszystko załatwia się w jednym miejscu. Sytuacja jednak zmienia się z roku na rok i warto przed składaniem aplikacji upewnić się gdzie można wykonać niezbędne badania i jaki jest aktualny koszt. Wykaz placówek wraz z numerami telefonów można znaleźć klikając tutaj. Na szczęście wyników badania i prześwietlenia nie trzeba już nigdzie wysyłać. Lekarz, którego odwiedzimy założy nam konto na platformie eMedical, do której ma dostęp Immigration. My otrzymamy natomiast numer referencyjny, który następnie należy podać uzupełniając aplikację. Trzeba natomiast pamiętać, żeby na umówioną u lekarza wizytę zabrać ze sobą paszport oraz zdjęcia paszportowe!

Jakie dokumenty trzeba przygotować?


Do aplikacji o wizę Essential Skills należy załączyć:

  • clipboardzdjęcie paszportowe- nie starsze, niż 6 miesięcy
  • skan paszportu
  • skan dowodu osobistego
  • zaświadczenie o niekaralności- do zdobycia w Punkcie Informacyjnym Krajowego Rejestru Karnego (punkty są zazwyczaj zlokalizowane w Sądach Okręgowych na terenie Polski), zaświadczenie kosztuje 30zł, wydawane jest od ręki
  • ofertę pracy- całą umowę
  • uzupełniony przez pracodawcę formularz INZ 1113 (Employer Supplementary Form)
  • dokumenty poświadczające posiadane doświadczenie i/lub kwalifikacje- świadectwa pracy, listy referencyjne, dyplomy, etc.

Prócz wymaganych dokumentów można też załączyć szereg innych, jeśli naszym zdaniem mogą one pomóc w pozytywnym rozpatrzeniu wniosku, np. CV albo list wyjaśniający jakieś szczególne okoliczności. Prócz zdjęcia paszportowego, które należy załączyć w formacie JPG, wszystkie pozostałe dokumenty muszą być w formacie PDF. Wielkość pliku to maksymalnie 10MB. Oczywiście zaświadczenie o niekaralności trzeba na własny koszt przetłumaczyć na język angielski i załączyć tłumaczenie. To samo dotyczy świadectw pracy, listów referencyjnych i dyplomów. Jeśli aplikujemy na podstawie wykształcenia, a nie doświadczenia w pracy, trzeba jeszcze sprawdzić, czy nasze wykształcenie jest rozpoznawane przez NZQA (New Zealand Qualifications Authority). Jeśli nie, trzeba będzie się zwrócić do NZQA o wydanie odpowiedniego dokumentu. Więcej na ten temat można poczytać tutaj.

Wypełniamy formularz online

Ponieważ nie ma rocznego limitu miejsc, jak w przypadku wizy Working Holiday, nie zamieszczam screenów formularza. Każdy może bowiem w dowolnym momencie założyć konto na stronie Immigration i zobaczyć jak wygląda formularz. Jest on nieco bardziej rozbudowany, niż ten, który znamy z wizy Working Holiday. Składa się w sumie z 13 części, w których uzupełnia się komplet informacji osobowych oraz numer eMedical, załącza dokumenty oraz tłumaczenia, wpisuje cały dotychczasowy przebieg zatrudnienia i wreszcie dokonuje płatności.

Po uzupełnieniu i wysłaniu formularza

Na tym etapie standardowo otrzymujemy maila z potwierdzeniem, a później czekamy na kolejnego z informacją o przyznanej wizie :) W naszym przypadku od wysłania aplikacji do otrzymania wizy minęło 12 dni. Informacja o przyznanej wizie została przesłana w dość ciekawy sposób- wspomniane 12 dni później dostaliśmy maila, że w naszej aplikacji pojawił się nowy dokument online. I nic więcej. Po zalogowaniu się na konto w Immigration faktycznie wśród załączonych do aplikacji dokumentów widniał nowy plik PDF, zawierający list z informacją o przyznaniu wizy. W samym systemie natomiast aplikacja do dzisiaj ma status „submitted”. Immigration nie kontaktowało się z nami, żeby zadać dodatkowe pytania albo potwierdzić przedstawione informacje. Wszystko odbyło się przy użyciu e-maili automatycznie generowanych przez system. Należy jednak bardzo dokładnie sprawdzić, czy załączyliśmy wszystkie dokumenty zanim wyślemy aplikację. Imigration bowiem może, ale wcale nie musi, prosić o brakujące dokumenty. Może podjąć negatywną decyzję na podstawie przesłanego kompletu, jeśli będzie brakowało jakiegoś kluczowego dokumentu. To w naszym interesie leży spełnienie wszystkich wymagań.

block_1

Co daje posiadanie wizy Essential Skills?

Posiadanie wizy Essential Skills daje przede wszystkim możliwość życia i pracowania w najpiękniejszym zakątku naszej planety! Prócz tak oczywistych rzeczy, najważniejszy profit to możliwość bezpłatnego korzystania z publicznej opieki zdrowotnej, ale tylko, jeśli wiza jest wydana na minimum 2 lata.  Ponadto posiadanie wizy Essential Skills umożliwia naszemu partnerowi ubiegnie się o inny rodzaj wizy, ważny tylko z naszą wizą Essential Skills. Jeśli otrzymamy wizę Essential Skills, nasz partner będzie mógł przyjechać do Nowej Zelandii razem z nami w ramach Partnership Visa.

Co zrobić, jeśli…

1. Mam ofertę pracy, ale trochę za mało wymaganego doświadczenia?

Też byliśmy w takiej sytuacji i to nie koniec świata. W końcu po drugiej stronie też siedzą ludzie i wszystko można im wyjaśnić. Napisaliśmy po prostu list do Immigration, w którym wytłumaczyliśmy co dokładnie robiliśmy, gdzie i jak długo, jaki był nasz zakres obowiązków, etc. oraz dlaczego naszym zdaniem będziemy idealnymi kandydatami na zaoferowane stanowisko. To samo zrobił ze swojej strony pracodawca, oba listy załączyliśmy do aplikacji i nie było problemu z otrzymaniem wizy :)

2. Nie mam świadectwa pracy, żeby potwierdzić posiadane doświadczenie?

Trzeba zwrócić się do byłego pracodawcy z prośbą o wydanie kopii świadectwa pracy. Jeśli firma już nie istnieje, albo nie ma żadnej możliwości kontaktu z byłym pracodawcą, trzeba napisać do Immigration list, w którym opiszemy dokładnie całą sytuację. Nie zaszkodzi też poprosić byłego współpracownika o pisemne potwierdzenie, że pracowaliśmy w danym miejscu przez określony czas. Względnie nawet przyjaciela, który poświadczy, że zajmowaliśmy stanowisko X w firmie Y przez Z czasu.

3. Mam doświadczenie tylko w pracy za granicą?

Nie ma problemu, spokojnie można aplikować. Trzeba będzie oczywiście poświadczyć posiadane doświadczenie jakimś dokumentem, najlepiej wystawionym przez byłego pracodawcę, ale jeśli firma już nie istnieje albo nie ma z byłym pracodawcą żadnego kontaktu, trzeba zrobić tak, jak w punkcie 2.

4. Zaproponowane stanowisko nie znajduje się na liście Skills Shortages?

W dalszym ciągu można otrzymać wizę Essential Skills. Będzie to wymagało przedstawienia przez pracodawcę dodatkowego dokumentu Skills Match Report

5. Kończy się termin ważności mojego paszportu?

Można aplikować, nawet jeśli ważność paszportu dobiega końca. Wiza w dalszym ciągu może być przyznana na okres dłuższy, niż pozostały czas ważności paszportu. Po wyrobieniu nowego, trzeba będzie złożyć w Immigration wniosek o transfer wizy. Wiza Essential Skills jest wizą elektroniczną (tzn nie ma naklejki w paszporcie), dzięki czemu transfer wizy jest bezpłatny. Warto jednak wymienić paszport przed złożeniem aplikacji, bo wnioskowanie o nowy już w Nowej Zelandii, w ambasadzie w Wellington, jest drogie, czasochłonne i kłopotliwe. Opłata konsularna wynosi aktualnie 176 dolarów, na paszport czeka się 6-8 tygodni, a złożyć wniosek i odebrać paszport można tylko osobiście.

Czy mogę…

1. Zapłacić za aplikację przelewem?

Nie. Opłatę wnosi się tylko kartami Visa i MasterCard. Więcej informacji o dostępnych sposobach płatności można znaleźć tutaj.

2. Samodzielnie przetłumaczyć dokumenty na angielski?

Nie. Do wniosku o wizę należy załączyć odpowiednio opieczętowane tłumaczenia przysięgłe.

3. Nie załączać do aplikacji mojego CV?

Tak. CV nie jest wymagane, bo w samej aplikacji i tak wpisuje się całość doświadczenia zawodowego, ale moim zdaniem lepiej jest je załączyć. Każdy dokument trochę pomaga, a schludne, przejrzyste i ciekawie wykonane CV z pewnością stawia nas w lepszym świetle.

4. Załączyć dokumenty w formacie innym, niż PDF?

Za wyjątkiem zdjęcia pszportowego- nie. Wszystkie dokumenty załączane do aplikacji muszą być w formacie PDF. Poszczególne pliki nie mogą być większe niż 10MB.

5. Nie drukować listu o przyznaniu wizy?

Tak. Co prawda w liście jest napisane, że trzeba go mieć zawsze przy sobie, ale w zupełności wystarczy plik PDF na komputerze, tablecie czy nawet telefonie. Również na lotniskach. 

To już wszystko. W razie pytań, na które nie ma odpowiedzi w tekście, serdecznie zapraszamy do kontaktu mailowego lub na FB oraz do dyskusji w komentarzach.

13 Comments

  1. Beata
    4 lipca 2017

    Hej!
    Jestem aktualnie w Nowej Zelandii na wizie Working Holiday i moj pracodawca zaoferowal mi zmiane wizy. Mam pytanie odnosnie wszystkich formalnosci kiedy jest sie juz na miejscu. Chodzi mi o zaswiadczenie o niekaralnosci i badania medyczne, czy wiecie moze jak to sie wtedy odbywa?

    Reply
    • Olo
      27 lipca 2017

      Cześć!
      Badania możesz zrobić na miejscu w NZ, a zaświadczenie będzie potrzebne z Polski. Można teraz zrobić online, jeśli masz ePUAP, ale zdarza się ponoć, że nie akceptują tych elektronicznych i chcą klasyczne, z pieczątkami i znaczkami.

      Reply
  2. Dominika
    20 lutego 2017

    Super artykuł! Mam takie pytanie, a jak z językiem angielskim ? Tzn. jeżeli mówisz biegle to wciąż wymagają potwierdzenia umiejętności egzaminem IELTS ? Mam też inne pytanie, bo w wyszukiwarce z zawodami pojawia mi się kilka list i mój zawód jest na liście List of Skilled Occupations, ale na pozostałych – Long term skill shortage list, Immediate skill shortage list, Canterbury skill shortage list już go nie ma. Wiza o której piszecie dotyczy której z list? Mam jeszcze takie prywatne pytanie do Was;) jaką branżą się zajmujecie i w jakiej branży są realne szanse na znalezienie pracy, bez dużego doświadczenia? Dzięki za pomoc!

    Reply
    • Olo
      20 lutego 2017

      Cześć. Skąd pytanie o język? Przeczytałaś gdzieś na stronie Immigration, że jest to wymagane? Gdzie dokładnie? Podrzuć link i zobaczymy o co chodzi, bo pierwsze słyszę :)
      Jeśli chodzi o listy, to pozwolę sobie zacytować fragment wpisu: „Pracodawca musi bowiem jeszcze udowodnić, że szukał na nasze miejsce Nowozelandczyka, ale nie mógł żadnego znaleźć. Jako dowód może przedstawić np. ogłoszenia na stronach internetowych czy w gazetach, wraz z rachunkami za ich umieszczenie albo umowy z agencjami pośrednictwa pracy. Nie będzie to jednak wymagane, jeśli proponowane stanowisko znajduje się na jednej z list poszukiwanych/preferowanych na stronie Skills Shortages.”
      Pisaliśmy już też o tym czym się zajmujemy i gdzie: http://4evermoments.com/2017/02/09/przeprowadzka-do-nowej-zelandii/ :)
      Na ostatnie pytanie nie jestem w stanie precyzyjnie odpowiedzieć :( Zresztą dlaczego pytasz o branże, skoro Twój zawód jest na jednej z list? Chcesz szukać w innej branży, niż Twój zawód, żeby było trudniej dostać wizę czy jak? :)

      Reply
      • Dominika
        21 lutego 2017

        Tutaj to wyczytałam https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa/tools-and-information/english-language/new-skilled-migrant-category-english-requirements .

        O branże pytam, dlatego że że tak napisze „branża branży nie równa’. Chodzi mi o to, że jeżeli jesteście specjalistami IT to jest znacznie mniejszy problem ze znalezieniem pracy gdziekolwiek na świecie i jest to nieporównywalne do zawodów w innych branżach. Ja akurat jestem z takiej działki, że w Polce jest bardzo mało pracy dla osób posiadających takie kwalifikacje i niestety zlecenia są też nieporównywalne do tego co projektuje się na świecie. Po prostu ciężko znaleźć satysfakcjonującą pracę. Jakby się udało znaleźć pracę w zawodzie i to jeszcze w NZ to pełnia szczęścia. Odnośnie Was pytałam z czystej ciekawości;)

        Reply
        • Olo
          21 lutego 2017

          Cześć! Ale ten link jest przecież o innej wizie, a my pisaliśmy o Essential Skills.

          Reply
    • Marta
      20 lutego 2017

      Mój zawód – Teacher of English as a Second Language – także znajduje się tylko na List of Skilled Occupations a nie na innych. Ja to rozumiem, że jest on po prostu na liście zawodów, do których wymagane są specjalne kwalifikacje (ta lista jest ogromna) ale nie jest on na żadnej liście Shortage, ponieważ nie brakuje im nauczycieli, a co za tym idzie pracodawca musi udowodnić, że szukał Nowozelandczyka na to miejsce. Jeśli naszych zawodów nie ma na listach tych, na które jest zapotrzebowanie (shortage list) to na pewno będzie trudniej.

      Reply
  3. Marta
    17 lutego 2017

    Bardzo ciekawy i pełen przydatnych informacji artykuł :)

    Zastanawiam się jednak jakie są szanse na otrzymanie oferty pracy, jeśli w momencie aplikowania na nią nie mam przyznanej żadnej wizy. W Waszym przypadku było łatwiej, bo pracowaliście wcześniej długo na WHV w NZ, załapaliście kontakty itp. W przypadku jak jestem w Polsce, nigdy nie byłam w NZ, nie mam żadnej wizy i aplikuję na znalezione w Internecie oferty pracy, ciężko mi uwierzyć, że jakiemukolwiek pracodawcy będzie się chciało brać udział w procesie załatwiania wizy. Co sądzicie?

    Reply
    • Olo
      17 lutego 2017

      Cześć,
      Sądzę że tak samo, jak w przypadku każdej pracy wszystko zależy od Twojej motywacji, Twojego CV i rozmowy kwalifikacyjnej, w wersji przez Skype oczywiście :) U nas właśnie tak to wyglądało. Może i mieliśmy doświadczenie w pracy w NZ, ale dalej mieliśmy normalną rozmowę kwalifikacyjną przez Skype, a w zasadzie nawet kilka rozmów i udało się :) Pierwszą pracę w NZ na wizie Working Holiday też dostaliśmy w taki sposób. Szukaliśmy ofert przez internet zanim jeszcze przyjechaliśmy i mieliśmy rozmowę przez Skype. Tak że głowa do góry, wystarczy bardzo chcieć i trochę się postarać :)

      Reply
      • Marta
        17 lutego 2017

        Dzięki za dobre słowo ! Teraz pozostaje tylko optymizm i samozaparcie :) mam nadzieję, że jakoś się uda :) Pozdrawiam

        Reply
      • Joanna
        15 marca 2017

        Czesc. Ja z mezem siedzimy jeszcze w UK ale dzis mam rozmowe z immigration associate odnosnie mozliwosci pracy/rodzaju visy dla nie. Dzis rowniez przyszla dobra wiadomosc, mianowicie pierwsza rozmowa kwalifikacyjna dla meza przez Skype :) Chcialabym sie Ciebie zapytac w jaki sposob bedzie prowadzona rozmowa. Zdaje sobie sprawe ze sa rozni ludzie oraz zalezy to rowniez od stanowiska na jakie aplikujemy ale z tego co wiem to np.w Kanadzie rozmowy sa bardzo luzne. I czy to prawda ( info zaczrpniete z innego bloga) na takiej rozmowie moze byc partner? Ja mam troche lepszy angielski od meza i jak to kobieta lubie sobie pogadac 😛 Dziekuje ci bardzo i pozdaiwam.

        Reply
        • Jo Gasieniec
          17 marca 2017

          Cześć,
          Nasza rozmowa była faktycznie luźna i byliśmy na niej obecni oboje, ale tylko dlatego, że oboje staraliśmy się o pracę w tym samym miejscu, dla tego samego pracodawcy. Gdyby nie to, raczej byśmy mieli rozmowy osobno. No bo razem to by było dziwne. Wyobrażasz sobie, żeby zabrać męża na rozmowę o pracę w Polsce 😛

          Reply
          • Joanna
            18 marca 2017

            Hey. Pytam bo gdzies sie odczytalam ze jest to praktykowane w NZ. W UK u wielu pracowawcow tez nie ma problemy zeby przyjsc z druga polowa. Jutro rozmowa. Zobaczymy. Pozdrawiam

Komentuj